divendres, 7 de maig del 2010

II. Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si-Do'

Gairebé tothom coneix aquestes notes i la nostra escala musical, però això, d'on ha sortit ?

A la antiguitat els instruments s'afinaven de manera que en tocar-los sonessin harmoniosament, però Pitàgores va idear un sistema de afinació i de retruc ens va deixar la base sobre la que es recolza la nostra música. A Pitàgores li agradava la música, era una de les ciències de l'antiguitat (el quadrívium era: geometria, aritmètica, música i astronomia), i en va estudiar les seves propietats amb un instrument que es deia mono-cordi. El mono-cordi era una corda agafada pels dos costats i que en agafar-la per determinats punts i puntejant-la s'obtenien les diferents notes.

Ara anem a repassar conceptes de música que ens ajudaran a veure el que va obtenir Pitàgores.

Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si són les set notes que tots coneixem i que combinant-les i fent-les interactuar obtenim música. Però no es poden combinar de qualsevol manera, depenent de com les combinem ens pot sonar més harmoniós o no.

A la teoria musical hi trobem una cosa que es diuen intervals, que no són més que la 'distància' que hi ha entre dos sons (dues notes al pentagrama). Això és, els intervals es designen numèricament comptant el nombre de notes que cal comptar per anar de la primera nota de l'interval a la segona, ambdues incloses. Imaginem que tenim la següent melodia 'Do-Do-Sol-Sol-La-La-Sol-Fa-Fa-Mi-Mi-Re-Re-Do...', que és el famós 'Quan les oques van al camp', si agafem les dues primeres notes diferents són el Do-Sol la distància que hi ha entre el Do i el Sol seria: Do-Re-Mi-Fa-Sol, aleshores aquests seria un interval de 5a, ja que hi ha 5 notes.

Quan diem que hem pujat una octava, no és més que hem fet un interval de 8a, per exemple que passem d'un Do al Do següent, i n'hem de comptar les 8 notes.

Hi ha dos tipus d'intervals: els melòdics, en que les notes van una darrera de l'altre i els harmònics, que les dues notes sonen juntes. Per exemple tocar un Do-Sol amb una flauta seria un interval melòdic, i tocar les mateixes notes a la vegada amb un piano seria un interval harmònic.

En la música occidental la mínima distància entre dos sons s'anomena semitò o mig to. Quan la distància és de dos semitons s'anomena to. En la successió de notes naturals trobem distància de semitò entre les notes mi-fa i si-do i entre les altres notes hi ha la distància d'un to.

Divendres que ve tornarem a l'antiga Grècia i veurem que en tenen a veure Pitàgores i les metemàtiques amb tot això.


Aquest Cap de setmana a més comencen les FESTES DE BADALONA !!!!!
Dimarts serà Sant Anastasi, el nostre patrò, així que ja sabeu, dilluns a la nit, Cremada del Dimoni.
Dissabte a la nit un bon concert a la Plaça del Centenari: NORTHLAND + LOVE OF LESBIAN + SIDONIE
Si voleu saber que és mireu en l'entrada com aquesta de fa un any...

Bon cap de setmana a tutom !!!!!!!!!!!!!

2 comentaris:

Cris ha dit...

La manera de afinar los instrumentos fue idea de Pitágoras? En seriuu?

Mira ha dit...

Pox xi... ya veras en la entrega III el viernes que viene...
Me alegro que alguien se lo lea... Gracias Cris !!!!!